För barn och ungdomar

Ökad närsynthet

Vid skolarbete och läxläsning är det viktigt att synen fungerar på ett tillfredsställande sätt. Idag ser vi tyvärr en oroväckande ökning av närsynthet hos barn och ungdomar. Detta hänger till stor del ihop med att det spenderas mer tid inomhus och framför skärmar.

Tecken att titta efter som förälder är om barnet till exempel ser sämre på avstånd, flyttar sig närmre tv:n, har svårt att koncentrera sig, kisar mycket eller får svårt att hänga med i skolan.

Kan detta fångas upp i tid så finns det idag fina möjligheter att bromsa hastig utveckling av närsynthet. Hos Ögonexperten tillpassar vi linser som är speciellt framtagna för att bromsa närsynthetsutveckling.

En studie utförd av ögonläkare på Vejle Hospital i Danmark visar att skandinaviska barn som använder Dreamlite Ortho-K nattlinser utvecklar 59% mindre närsynthet i förhållande till barn som använder vanliga glasögon.

Förutom kontaktlinser finns det idag även glasögon som bromsar utvecklingen av närsynthet. Denna innovation stimulerar andra delar av näthinnan än vad vi är vana vid och på så sätt hindrar man att ögat växer för fort. Härmed bromsas den negativa utvecklingen. Forskning visar att barn som använt dessa glasögonglas bromsat utvecklingen av närsynthet med 67% i genomsnitt jämfört med kontrollgruppen.

Samsyn

Hur våra ögon fungerar tillsammans är ytterligare en stor del av vår synkomfort. Samsyn innefattar ögonens förmåga till koordinerade rörelser, till samarbete och förmåga att skapa fokus på olika avstånd och i olika riktningar.

Problem som gäller samsyn kan visa sig på olika sätt. Ansträngda ögon, huvudvärk, ögontrötthet vid läxläsning och att texten ”hoppar” är vanliga symtom.

Detta kan ofta korrigeras med synträning istället för med glasögon. Hos Ögonexperten jobbar vi med synträningsprogrammet HTS. Programmet är utformat för att användas hemma, ca 20 minuter/dag och med kontinuerlig avstämning. Denna träning har visat sig ge god effekt och besvär kan minskas väsentligt eller till och med helt tränas bort.

Följ länken nedan för att testa om samsynsträning kan vara nyttigt för just dig.